Verwijderen van vochtvlekken

Na een lange zoektocht dat ene gave vintage item gevonden, maar wel met een vochtvlek? Dat wil je er natuurlijk liever uit krijgen. het is wel belangrijk om goed te kijken naar je vlek de vlekken waar wij over praten zijn witte / lichtere vlekken in het hout. Bij donkere / zwarte vlekken spreken we niet van vocht, dit heeft een andere behandeling nodig.

Voor alle tips en trucs geldt, probeer het eerst op een zo onopvallende plaats mogelijk en kijk hoe je hout reageert. Werkt het goed pas dan de werkwijze op de rest van het hout toe.

Wij proberen altijd eerst een zo natuurlijk mogelijke manier uit, zonder chemicaliën, niet alleen beter voor het milieu maar vaak ook het beste voor je hout.

Hoe witte / lichtere vochtvlekken te verwijderen door te strijken.

De meest makkelijke en effectiefste manier is door het werk te strijken, dat klinkt wellicht raar, maar dat is het niet. Door het verwarmen van de vlek verdampt het vocht namelijk en dus trekt je vlek weg.

Je hebt dus nodig: een strijkijzer en een schone katoenen doek. Denk aan een theedoek of t shirt.

Zorg dat je geen water in je strijkijzer hebt zitten, het laatste wat je wil is dat je namelijk vocht toevoegt nietwaar? Water eruit, zet je stoom functie uit en verwarm je strijkijzer op de laagste stand.

Leg een theedoek over de te behandelen vlek, strijk over je vlochtvlek met een draaiende beweging. Natuurlijk niet te lang op dezelfde plek blijven strijken, voorkom dat je een brandplek in je doek of hout achterlaat. Kijk na een paar minuten of je vlek al langzaam minder wordt. Pas op want je doek kan warm aanvoelen.

Blijf je eigen handelingen en proces altijd scherp in de gaten houden. Je bent bezig om iets op te knappen. Een extra beschadiging is snel gemaakt.

Zie je een verschil? Ga dan door. In totaal kan het wel een half uurtje duren voordat de vlek helemaal verdwenen is. Dit is mede afhankelijk hoe oud je vochtvlek is. Belangrijk is om : constant je hout en doek in de gaten te houden, je wil het vocht eruit en niets beschadigen… Blijf draaiende bewegingen maken en zorg dat je dus niets verbrand.

Vochtvlekken verwijderen met Mayonaise

Say what?? Ja je leest het goed. vochtvlekken kun je ook verwijderen door het in te smeren met mayonaise. Je hebt dan wel een goede vette mayo nodig, dus vergeet de light en yoghurt versie.

Om deze manier toe te passen, smeer je ongeveer 1 a 2 eetlepels mayonaise op de katoenen doek. Smeer hierin de vochtvlek in. Je mag hierbij best wat kracht zetten, wrijf dus stevig door.

Na ongeveer een minuutje wrijven laat je de maynaise verder in het hout trekken. Je doek kun je uitspoelen onder de kraan. In sommige gevallen moet de mayonaise zelfs een nachtje trekken, het hangt er vanaf hoe oud je vochtvlek is. *

Veeg de mayonaise na het intrekken weg. Daarvoor gebruik je een schone doek. Wil je een vochtige doek gebruiken om alle restanten weg te halen? Zorg er dan voor dat je het vocht direct ook weer droogmaakt.

Is de vlek al wel minder, maar nog niet helemaal weg? Herhaal het proces dan nog een keer. Zie je geen verschil dan gaat deze methode niet werken.

*Zoals je wellicht wel begrijpt kan de mayonaise i.c.m. met je hout wat apart gaan ruiken, geen zorgen je hout beschadigd niet van deze methode.

Ben je klaar ? Vergeet dan niet om je hout ook weer te beschermen.